Michael, prvi izraelski bolnik s karcinomom mehurja, zdravljen s terapijo za raka dojke.

Če bi napovedi mojih zdravnikov držale, danes ne bi govoril z vami. Ko se mi je razvil agresiven rak mehurja, so mi namreč napovedali še kakšno leto življenja. A tri leta kasneje še vedno živim, vam pripovedujem svojo zgodbo in sem skoraj povsem ozdravljen raka.

Star sem 67 let, sem mož, oče, zdaj že dedek. Pred tremi leti sem v urinu opazil kri, šel k zdravniku in po vrsti preiskav so ugotovili, da imam raka na mehurju. Ekipa zdravnikov se je odločila, da je najboljša možnost kirurška odstranitev mehurja. Vendar se je načrt spremenil. Med operacijo so namreč ugotovili, da se je rak razširil. Zato mehurja niso odstranili, temveč so me poslali na zdravljenje s kemoterapijo.

Michael

Na kemoterapijo sem hodil petkrat na teden, vsak drugi teden. Zame je bila precejšen izziv, saj sem bil 18 ur dnevno pripet na cevke. Čeprav je zdravljenje trajalo pet mesecev, se prognoza ni bistveno spreminjala. Zdravnikom sem povedal, da sem precej zaposlen in še ne pripravljen umreti. Tedaj mi je onkologinja predlagala, da opravim še eno testiranje. Šlo je za obširno genomsko profiliranje. Razložila mi je, da bo preizkus morda pomagal pokazati zame specifično mutacijo. Ko bi odkrili, za katero mutacijo gre, bi lahko prejemal usmerjeno tarčno terapijo.

Rezultati testiranja so bili presenečenje tako zame kot za mojo zdravnico. Mutacija, ki je pri meni povzročila raka mehurja, je sicer značilna za bolnice z rakom dojke. Pogosto se šalim, da sem postal prvi bolnik z rakom mehurja v Izraelu, ki so ga zdravili s terapijo za raka dojke – s kombinacijo dveh tarčnih terapij. S tem zdravljenjem se mi je stanje v nekaj mesecih opazno izboljšalo.

S pomočjo testiranja je bilo možno postaviti natančno diagnozo, ki ji je lahko sledilo zelo usmerjeno zdravljenje. Zdravnica mi je razložila, da so med tumorji lahko precejšnje razlike, četudi gre za isto mesto v telesu. Sam sem se s kemoterapijo zdravil mesece; poleg škode, ki mi jo je povzročila, mi stanja nikakor ni izboljšala.

»Ta tri leta so bila zame izredno pomembna. Živim običajno, zdravo življenje; zdaj imam tudi novo vnukinjo. Novo pridobljeni čas je zame, kot tudi mnogim drugim po svetu, izredno dragocen.«

Pripravljeno: september 2020
M-SI-00000086 (v1.0)

Deli na:

0
3