Že 30 let hodim na redne letne zdravniške preglede. Na enem izmed njih so mi že pred časom diagnosticirali hepatitis C, a temu nisem posvečal veliko pozornosti. Leta 2010 sem zbolel še za rakom prostate; remisija je trajala kar nekaj let. Nato so mi odkrili cirozo jeter, ob poskusu zdravljenja pa še jetrnoceličnega raka.

Emil

»Zadnja diagnoza me je zbudila in začel sem se izobraževati o svoji bolezni. Šele tedaj sem ugotovil, da je hepatitis C dejavnik tveganja za razvoj raka jeter!«

Vse skupaj me je šokiralo, saj sem se takrat zares zavedel, da se moje zdravstveno stanje slabša iz dneva v dan. Bolezni so se kar kopičile – rak prostate, ciroza jeter, rak jeter ...

Najprej sem občutil globoko razočaranje. Spraševal sem se, zakaj se moram ravno jaz ubadati z vsem tem. Kljub temu sem bil pripravljen zdržati in vložiti trud v ozdravitev. Nisem vedel, kaj vse bo bolezen zahtevala od mene, ampak pripravljen sem se bil s tem spoprijeti.

Emil

Svojo ženo sem spoznal septembra 2016. Oba sva se udeležila nekega srečanja. Nisva se poznala, zato sem v nekem trenutku vstal in se ji predstavil. Takrat je bilo moje življenje pusto in žalostno zaradi vseh zdravstvenih težav in osebne stiske. V tistem času mi je namreč umrla mama, moja največja podpornica, malo zatem pa še moj najboljši prijatelj. Vse skupaj je v mojem življenju pustilo neopisljivo praznino. Dokler nisem spoznal nje. Ravno takrat, ko sem krvavo potreboval bližino, je bila tukaj zame ona.

Poročila sva se septembra 2018. Kar naenkrat sva na mojo zdravstveno situacijo gledala z dvema paroma oči, dva sva zastavljala vprašanja in sprejemala odgovore. Vse to mi je bilo v izredno pomoč.

»Naslednji korak je bilo aktivno sodelovanje v procesu zdravljenja. Če lahko namreč sam vsaj malo doprinesem k svojemu zdravljenju, zakaj tega ne bi storil? «

Sicer nisem več v neposredni nevarnosti, a še vedno vidim luč na koncu tunela. Ljudje se veselimo vsakega novega sončnega vzhoda in vsakega novega vdiha – to je del življenja, če se tega zavedamo ali ne. Mislim pa, da mi je na zemlji namenjeno še nekaj časa.

Pripravljeno: november 2020
M-SI-00000153(v1.0)

Deli na:

0
1